FİZİK DOSYASI FORUMLARI Forum Ana Sayfa FİZİK DOSYASI FORUMLARI
Fizik Dünyası
 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

BİLİM TARİHİ ARAŞTIRMALARI Çıktı!

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    FİZİK DOSYASI FORUMLARI Forum Ana Sayfa -> Fizik Dosyasi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
alidemir



Kayıt: 09 Hzr 2005
Mesajlar: 1

MesajTarih: Prş Hzr 09, 2005 9:10 am    Mesaj konusu: BİLİM TARİHİ ARAŞTIRMALARI Çıktı! Alıntıyla Cevap Gönder

Merhaba,
Bir süre önce hazırlıklarını duyurduğumuz üç aylık bilim tarihi dergisi, “Bilim Tarihi Araştırmaları”, “Başlarken” sayısı ile okurlarıyla buluşmak üzere hazır…

2005 yılı Einstein’ın “Özel Görelilik Teorisi”nin 100. yılı olması nedeniyle Dünya Fizik Yılı ilan edildi. “Başlarken” diyen bir bilim tarihi dergisinin bu başlığı es geçmesi mümkün değildi ve “Einstein” dosyamızda bu şartlarda doğdu.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Yavuz Unat ve Dr. Ayten Aydın Koç tarafından hazırlanan“Einstein Kronolojisi” hem Einstein’ın yaşamının önemli dönüm noktalarına işaret ediyor hem de Einstein araştırmacıları için bir kaynak olma özelliği taşıyor.

Cihan Yücel, “Fizikte 1905 Devrimi” başlıklı yazısıyla tarihsel bilgilerimizi tazelemeyi ve bazı tartışmalara kapı açmayı amaçladı.

İstanbul Üniversite Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı’ndan Ar. Gör. Meltem Akbaş imzalı “1920'li yıllarda Türkiye ve Görelilik Kuramı” başlıklı incelemesi dosyamızın önemli çalışmalarından bir diğeri.

Bilim Tarihi dergisi Einstein dosyası yapacaksa bir Einstein çalışması basmalıydı..1905 makalelerin dilimizde ulaşılamayan bir örneği yoksa, “Hareketli Cisimlerin Elektrodinamiği Üzerine” isimli çalışmayı Türkçe olarak ilk defa Bilim Tarihi Araştırmaları’nda okuyacaksınız.
Dergimizin ropörtaj sayfalarının ilk konuğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Feza Günergun oldu. Özellikle tavsiye ediyor, merakla okunacağını düşünüyoruz.

Bu sayımızın önemli çalışmalarından birisi de Yuri Gagarin. Türkiye’de neredeyse hiç incelenmemiş bir kişi. Uzaya çıkan ilk insan olan Yuri Gagarin’i araştırmak bir ihtiyaç. Gagarin ya da insanın uzay yolculuğu pek çok farklı açıdan ele alınabilir. Biz bu sayıda uzaya giden ilk insanı tanımak ve onu anlamak çabasının küçücük bir örneğini sunuyoruz. Gagarin yolculuğumuz, kozmonotumuzun uzak yolculuğuna çıkmadan dakikalar önce yaptığı konuşmasıyla başlıyor, hayatına dair kesitlerle devam ediyor ve nihayet Gagarin’in Sovyetler Birliği’nin en önemli psikologlarından birisi olan Lebedev ile ortak imzasını taşıyan bir çalışmasıyla dosyamızı sonlandırıyoruz. Gagarin’in Sovyetler Birliği’nde kozmonot eğitimlerinde önemli sorumluluklar üstlenmiş olması da bu çalışmayı ayrıca önemli kılıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Emekli öğretim üyesi Prof.Dr.Yavuz Aksoy, “Matematiği Yeterince Tanıyor muyuz? ” başlıklı çalışmayla dergimiz açısından önemli bir boşluğu dolduruyor.…

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Atilla Bir’in hazırladığı “Endüstri Öncesi Müzik Çalgıları” başlıklı çalışma, iki farklı alanın tarih içerisindeki birlikteliğini oldukça güzel bir çalışmada birleştiriyor..

Umarız beğeneceksiniz ama daha önemlisi umauyoruz ki eleştirecek ve katkı koymak isteyeceksiniz.

Sevgili Bilim Tarihi Dostları,

Dergimiz tamamen amatör olanaklarla hazırlanmış bağımsız bir dergidir. Arkamızda herhangi güçlü mali bir destekte olmadığı için dağıtımı ancak elden yapabiliyoruz. Sizlerden derginin tanıtımına fayda sağlayacağını düşündüğünüz her türlü olanak ve öneriyi bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz.

Dergimizi ülke çapında bütün büyük kitapevlerine ulaştırmayı amaçlıyoruz ancak buna rağmen ulaşama olanağı elde edememiş iseniz bilimtarihi@yahoo.com veya bilimtarihi@gmail.com adreslerinden birisine iletişim bilgilerinizin olduğu bir e-posta atarsanız dergiyi size ulaştırmamız mümkün.

Eğer arzu ederseniz abone olarak hem dergiye katkı sunmuş, hem de her sayının adresinize ulaşmasını garanti altına almış olursunuz. Hatta arkadaşlarınızı dostlarınızı da aboneliğe teşvik ederek desteğiniz katlama olanağınızda var.

Kapak ve içindekiler bilgisine http://www.bilimtarihi.org/ygyayinlar/002-y.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

Desteğiniz, eleştiri ve önerileriniz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz

Saygılarımızla
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Fizik Dosyası
Fizik Dosyası





MesajTarih: Prş Hzr 09, 2005 9:10 am    Mesaj konusu: Fizik Dosyası

Başa dön
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    FİZİK DOSYASI FORUMLARI Forum Ana Sayfa -> Fizik Dosyasi Tüm zamanlar GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Turkey & Erdem Çorapçıoğlu